Cursussen bij EHBO Woensel-Noord

EHBO Woensel-Noord is een kleine vereniging die eerste hulp cursussen verzorgt volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis. Allereerst vallen hier natuurlijk de basiscursus EHBO en de verdiepingslessen onder. Daarnaast biedt EHBO Woensel-Noord ook EHBO gerelateerde cursussen aan, zoals wandelletsel. De sportmodule en kindermodule zijn inmiddels door het Oranje Kruis geïntegreerd in de basiscursus EHBO. Zodoende worden deze ook niet meer aangereikt als EHBO gerelateerde cursussen. Ook verzorgt EHBO Woensel-Noord de basiscursus reanimatie en de bijbehorende herhalingslessen. Reanimatie zit standaard in de basiscursus EHBO en hoeft dus niet als losse module gevolgd te worden. De meeste cursussen kunt u volgen zonder lid te zijn van onze vereniging. Alleen de mensen die de herhalingslessen/verdiepingslessen maandelijks volgen, zijn lid van onze vereniging.

Wist U dat de meeste zorgverzekeringen de kosten voor EHBO trainingen vergoeden: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/ehbo-cursus

Polsletsel verbinden 2
EHBO Blixembosch – 2020-2025 v2-transparent

Welke cursus moet ik volgen?

Weet u al welke cursus u moet volgen?

Als u dit nog niet weet, volg dan het stroomdiagram hiernaast. Deze vertelt u welke cursus of opleiding u moet volgen in welke situatie.

EHBO-Basiscursus

Een ongeluk zit in een klein hoekje. De meeste ongevallen gebeuren dan ook in en rondom het huis of werk. Tijdens de EHBO-basiscursus van EHBO Woensel-Noord leert u hoe u moet omgaan met verschillende lichte en zwaardere letsels die u kunt tegenkomen, waaronder reanimatie en het gebruik van een AED. De vernieuwde basiscursus (inclusief het examen) bestaat uit online lessen met begeleiding op afstand gevolgd door een 3-tal praktijklessen, generale repetitie voor het examen en het examen zelf. De begeleiding en lessen worden gegeven door Oranje Kruis gecertificeerde kaderinstructeurs. Het examen wordt afgenomen door een medisch docent en kaderinstructeur volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis. In de meeste gevallen kunt u dit vergoed krijgen via het aanvullende pakket van uw zorgverzekering, maar kijk dit van tevoren goed na. Het diploma is geldig gedurende 2 jaar en wordt officieel erkend. Na een EHBO Basiscursus kunt u aanvullende modules volgen, zoals wandelletsel of sport. U kunt zich inschrijven voor een EHBO Basiscursus via het inschrijfformulier.

Kind enkel verband
Cursussen - Reanimatie

Reanimatiecursus

Als een EHBO-basiscursus te veel is en u toch wilt weten hoe om te gaan met bewusteloze slachtoffers, kunt de reanimatiecursus volgen. Hierin leert u hoe een goede melding maakt bij de meldkamer (112), hoe u moet reanimeren en hoe u een AED moet bedienen. Dit alles leert u zowel voor volwassenen als kinderen.  Een reanimatiecursus duurt ongeveer 4 uur. In de meeste gevallen kunt u dit vergoed krijgen via het aanvullende pakket van uw zorgverzekering, maar kijk dit van tevoren goed na. Na afloop krijgt u een reanimatiecertificaat van Nederlandse Hartstichting/NRR wat 2 jaar geldig is. Om uw certificaat te verlengen moet u tenminste 1 keer een herhaling van de reanimatie hebben gevolgd. Het advies van onze vereniging is om ieder jaar een herhaling te volgen. De opgedane kennis zakt snel weer weg en het is daarom van levensbelang om uw kennis en vaardigheden op peil te houden.

Aanvullende module Wandelletsel

De vierdaagse van Nijmegen en de Kennedymars in Someren zijn wandelactiviteiten die tot de verbeelding spreken. Ook in de eigen regio kunt u mooie wandelingen maken en vergeet niet de avondvierdaagse van bijvoorbeeld de wijk Blixembosch. Tijdens het wandelen kunnen klachten optreden, met name in de vorm van blaren.

In deze praktische cursus leer je stap voor stap hoe je wandelblaren behandelt, gericht op het voorkomen van infecties en pijn. Met behulp van veel verschillende materialen leer je hoe je de diverse blaren het beste kunt verbinden. We gaan heel veel oefenen, want een niet perfect goed aangelegd verband levert nieuw letsel op. Ook leer je alles over de eerste hulp bij kneuzingen, verstuiking of bij een eenvoudige uitwendige wond en wat je moet doen als een wandelaar kramp krijgt of last heeft van de warmte. Natuurlijk staan we ook stil bij preventie.

Deze cursus levert een Oranje Kruis registratie op op je EHBO diploma.

Cursussen - aanvullende modules wandelletsel
Omslag-drankdrugs

Aanvullende module Eerste Hulp bij alcohol en drugs incidenten

Deze opleiding is voor personen die interesse hebben in de gezondheidsverstoringen door het gebruik van alcohol en/of drugs. De ervaring leert dat veel Eerste Hulpverleners alcohol- en drugsgerelateerde verwondingen of aandoeningen ‘eng’ vinden, omdat men er niet mee bekend is. De cursus geeft duidelijke overzichten over de verschillende soorten alcohol en drugs en ook welke uitwerking ze hebben op mensen. De wijze waarop bij deze ongevallen de aanbevolen hulp dient te worden gegeven is ontleend aan de bewezen medische inzichten en de eisen waarop het diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis is gebaseerd.

Eerst Hulp bij Alcohol & Drugs Incidenten is een mooie opstap naar de Basis Zorg of Acute Zorg Alcohol & Drugs Incidenten.

Cursus duur: 8 uur op een Zaterdag
Lunch zelf meenemen. Koffie en thee is beschikbaar.

Aanvullende module Eerste Hulp bij alcohol en drugs incidenten - 22 januari 2023

Leuke groep cursisten, goede catering 🙂 worstebroodjes staan niet op de foto, leuke onderwerpen en de instructeur had veel materiaal bij haar om het een en ander duidelijk te maken! Voor herhaling vatbaar!!

Alcohol en Drugs v2
Vuurwerkletsel

Aanvullende module Vuurwerkletsel

December is de DE Feestmaand van het jaar. DE maand dat we afscheid nemen van het oude jaar en het nieuwe jaar welkom heten. Traditioneel doen wij dat met het afsteken met van mooi vuurwerk en een lekker bubbeltje.
Echter gaat er wel eens wat mis! Illegaal vuurwerk, zelf in elkaar geknutseld vuurwerk, niet conform de gebruiksaanwijzing en onder invloed vuurwerk afsteken. Maar ook weersinvloeden of door het toedoen van andere kan er veel mis gaan. Tijdens deze 4 uur durende workshop leert u middels een protocol in verschillende scenario’s Acute Zorg te verlenen bij personen die slachtoffer zijn geworden van een vuurwerk incidenten.
Blast letsels, oogletsels, amputatie’s. Lotus aanwezig. Sterke maag is gewenst ivm realistische foto’s.

Aanvullende module Kinderen

De module kinder-EHBO wordt door het Oranje Kruis niet meer aangeboden als aparte module. Zij hebben vanaf 1 januari 2017 de belangrijkste handelingen opgenomen in de basiscursus EHBO, namelijk de reanimatie van kinderen en verslikking bij zuigelingen.

Daarnaast bestaat nog wel de cursus EHBO aan kinderen (EHAK). Dit is een volledige EHBO-cursus over kinderen die met name wordt gegeven aan mensen die veel met kinderen werken, zoals docenten op een basisschool, medewerkers bij een kinderopvang of een gastouder. EHBO Woensel-Noord biedt deze scholing niet aan.

Kind enkel
21032595_1788152204546985_8665839943259747123_n

Aanvullende module Sport

Vanaf de 27ste druk van het Oranje Kruis boekje zijn de onderdelen van sportletsel opgenomen in de basiscursus EHBO. Het certificaat en de aantekening bestaan nog steeds, maar er wordt geen gebruik meer gemaakt van een apart boekje EHBO bij Sportongevallen. Bij EHBO Woensel-Noord worden alle sport- en aanverwante letsels meegenomen in de maandelijkse verdiepingslessen. De aparte module sportletsel wordt niet meer aangeboden.

Acute Zorg Bij Verkeersincidenten

De cursus “Acute Zorg Bij Verkeersincidenten” traint individuen in het effectief reageren op noodsituaties bij verkeersongevallen. Onderwerpen zijn onder meer: locatiebepaling en communicatie met hulpdiensten, tunnelveiligheid, alarmering, beoordeling van situaties, veilige benadering van slachtoffers in auto’s en elektrische voertuigen, autoruit inslaan, gordels doorknippen, omgaan met airbags, controle van vitale functies, raamprocedures, stabilisatietechnieken, en het veilig verwijderen van slachtoffers en helmen.
Deze cursus traint deelnemers tot competente hulpverleners die de veiligheid van slachtoffers en hulpverleners waarborgen in noodsituaties op de weg.

image